Åhusglass lägger ner – produktionen flyttar utomlands

Glassfabriken i Åhus har producerat glass sedan 1950. I veckan kom beskedet från ägaren Unilever att fabriken läggs ner. Märket Åhusglass kommer finnas kvar, men tillverkningen flyttas  till Finland, Litauen och Flen.

Åhusglass har länge dragits med skulder och vikande försäljning. Förra året gjorde man en förlust på drygt fem miljoner, och i år tyder allt på att de röda siffrorna kommer visa ännu större tal.

Glassföretaget startades 1950 av familjen Albrektsson. I slutet av 1990-talet började finska Ingman foods att köpa in sig i företaget. Samtidigt noterades Åhus glass på Aktietorget, vilket innebar att man även fick flera mindre ägare i företaget. Något som före detta vd Christer Losell tyckte var mindre bra.

– Den ägarbilden är inte speciellt bra för ett företag i en bransch som befinner sig i kris och strukturomvandling samtidigt som företaget lider av stora förluster och behöver struktureras om, sade han till Sydsvenskan.se

När Ingman food senare köpte hela Åhus glass såg Christer Losell som en räddning undan konkurs.

– Jag tror inte man hade haft möjligheter att få mer kapital från aktiemarknaden. Bankerna hade nog inte heller ställt upp mer, sade han.

I december förra året köpte Unilever upp Ingmans glass, och blev därmed också ägare till Åhusglass. Unilever äger även GB och står för över hälften av den svenska glassmarknaden.

Då hade Åhusglass en omsättning på 70 miljoner. Långt under de 300 miljoner som man för några år sedan hoppats komma upp till.

Unilever har sedan de kom in som ägare tittat på olika sätt att stärka Åhusfabrikens konkurrenskraft. Men till slut ansåg de att det inte fanns något annat  att göra än att ge upp.

– Det enda beslut vi kunde föreslå var att stänga ner fabriken, säger Henri De Sauvage, vd för Unilever Norden, till Skånskan.se

I måndags, 1 oktober, fick de anställda information om beslutet. 31 personer mister sina jobb.

I fabriken har Åhusglass, Tofuline och Rice tillverkats. Någon tidsplan för fabrikens avveckling finns inte ännu. Men varumärket kommer att leva kvar. Den mjölkfria produktionen kommer att flytta till Finland och Litauen, medan det som är kvar kommer att förflyttas till andra fabriker, bland annat i Flen, uppger Skånskan.se

Den laktosfria glassen som Åhusglass sedan 2010 riktat in sig på är väldigt nischad. Enligt Astma- och allergiförbundet är cirka 3-5 procent av den vuxna svenska befolkningen laktosintoleranta. I andra delar av världen är lakosintolerans betydligt vanligare. 

Det känns alltid tråkigt när något läggs ner och flyttar utomlands. För alla laktosintolerantas skull hoppas jag att Åhusglass kommer fortsätta finnas i butikerna. De sorter av deras glass som jag har provsmakat har varit väldigt goda. 

Ni vet väl förresten att det går att göra egen laktosfri glass av vilket glassrecept som helst – byt bara ut de vanliga mejeriprodukterna som används mot laktosfria.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter