Dekadent frukost NY & Jönköping-style

recept havregrynsgröt, glassreceptHemma hos oss består frukosten av kaos och rostat bröd framför Bolibompa, långt ifrån den harmoniska start man gärna drömmer om. I dag testade jag en annan variant – gröt med glass, New York-style.

I vanliga fall består min frukost av en kopp skvalpande pulverkaffe som jag springer omkring med medan jag letar efter borttappade skolböcker och strumpor.

Köksbordet står tomt – där finns bara smulor och en smutsig smörkniv. Rester efter frukosten jag förberett till barnen, och som jag sedan burit upp.

Efter en hel del tjat och tjafs och gnäll är halva frukosten uppäten, tänderna borstade och skorna nästan på… Vi är alltid tio minuter efter. Spelar ingen roll hur tidigt vi går upp.

Med andan i halsen och en puls på 130 hinner vi fram till skolan precis lagom till att läraren ber eleverna gå in i klassrummet och sätta sig.

Och jag tänker, imorgon ska vi gå tio minuter tidigare.

Men nästa morgon är det samma sak igen. De där tio minuterna försvinner in i något magiskt tidsslukar hål. Och så är vi där igen och springer i full fart nerför den långa backen till skolan.

I morse skippade jag kaffeskvalpet. Tog frukost efter att jag varit iväg och lämnat barn. En fördel med hemmakontor.

Provade på en Breakfast Sundae à la Serendipity 3. Ett glasscafé i New York som gjort sig känt dels för att det är poppis bland så många kändisar, och dels för att de säljer några av världens dyraste glassar (och hamburgare)

recept havregrynsgröt glassreceptEn breakfast sundae är egentligen något så enkelt som havregrynsgröt serverad med glass. I originalet från New York ska man ha färsk frukt till. Själv öste jag på lingonsylt.

Och resultatet? Över förväntan! Glass och gröt är riktigt gott! Och med lingonsylt till var det faktiskt riktigt smaskigt! Det här kommer jag äta igen. Inte bara om det råkar vara slut på mjölk i kylskåpet.

Vågar du prova? Eller har du kanske tips på ett annat udda sätt att servera glass på? Berätta gärna :)

Havregrynsgröt à la Serendipity

1 dl havregryn
2 dl vatten
En nypa salt
1 kula vaniljglass
2 msk lingonsylt, eller 1,5 dl skuren frukt

Koka gryn, vatten och salt i några minuter tills det får en bra lagom kletig grötkonsistens. Häll upp i skål. Skopa upp en kula vaniljglass, lägg den mitt på gröten och häll sedan på lingonsylt, alternativt dekorera med den färska frukten. Ät/servera direkt

havregrynsgröt - recept

Odekadent frukostgröt – servera gärna med mjölk.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

7 Responses to “Dekadent frukost NY & Jönköping-style”

 1. 3 oktober, 2012 at 10:32 #

  Vilken intressant frukost, inget man genast tänker på! Men jag gillar sådana här kreativa idéer!

  • 3 oktober, 2012 at 11:33 #

   Ja, det gäller att utmana både sina fördomar och sina smaklökar :)

 2. 3 oktober, 2012 at 11:50 #

  Gud så galet! Men roligt :-)
  Hmm… Udda sätt att servera glass på? Nja jag har personligen inget nytt att leverera på den fronten… Men jag spanade in Heston Blumenthal när han flamberade glass. Det verkade kul. Och en av mina drömmar i livet (på den realistiska skalan) är att åka till The Fat Duck och äta hans fantastiska mat, bland annat bacon och ägg-glass :-)

  • 3 oktober, 2012 at 12:12 #

   Det är en av mina drömmar också – hänger på när som helst! :)
   Har både länk till receptet och ett klipp där han tillverkar sin baconglass här på Glassriket (skrev lite om honom inför hans glassrekord i somras)
   Jag har tänkt prova på att tillverka baconglass a la Blumenthal så att jag kan lägga upp en översatt version här i receptsamlingen… Kanske något jag ska ta och prova på här framöver som en veckans frukostglass :) Gäller dock att storshoppa ägg. Till en liter glass går det åt 24 gulor!
   http://glassriket.se/2012/06/20/trestjarnig-kock-planerar-varldens-storsta-glass/

 3. 3 oktober, 2012 at 03:38 #

  Vilken drömfrukost för mig som älskar gröt och glass!

 4. 3 oktober, 2012 at 07:59 #

  Havegrynsgröt är inte min Personliga favorit Men ja kanske skulle kunna stå ut med den om ja fick en ursäkt att äta glass till frukost :)

  • 3 oktober, 2012 at 09:51 #

   Om man inte vill äta gröt kan man ju alltid välja pannkakor istället. Det är ju ( nästan) legitimt till frukost och även det mycket gott till glass :)

Leave a Reply

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter