Kanelbulleglassen – stoppad av Europa

Ben & Jerrys kanelbulleglass glassreceptI USA har Ben & Jerry en kanelsbulledegsglass som är så god att alla som smakat den är lyriska och talar om den i veckor. Magnus Uggla har gått ut och krävt att den ska föras in i Sverige. Försök har gjorts, men övriga Europa har satt stopp. Glassriket kan dock avslöja att kampen fortsätter.

I USA har Ben & Jerry i flera år skopat upp den kanelbulleglass som alla svenskar som smakat den blivit så förälskade i.

– Jag har ätit mycket gott i mitt liv. Men igår, en timme innan vi skulle ge oss av till flygplatsen, åt jag något som jag sent skall glömma… Skrev Magnus Uggla på sin blogg efter att han fått provsmaka denna kulinariska sensation.

– Jag har ju redan tidigare deklarerat min passion för glass i allmänhet och Ben & Jerry i synnerhet och nu har dom överträffat sig själva varför jag kräver att dom tar in den här smaken till Sverige. Jag säger bara, Kanelbulledegsglass, fortsätter han.

Ben & Jerrys kanelbulleglass glassreceptTyvärr har inget hänt i frysdisken sedan herr Uggla skrev detta inlägg i februari 2008. På Ben & Jerrys kontor i Sverige känner man till kanelbulleglassen popularitet.

– Vi får in jättemycket förfrågningar om den, men tyvärr har vi inte fått in den i sortimentet, säger Marie på kundkontakten.  

När Ben & Jerry ska ta in smaker från USA tar man in samma sortiment till hela Europa. Den svenska delegationen har föreslagit kanelbulleglassen, men blivit nerröstad.
– Vi har inte gett upp utan vi jobbar på det, säger Marie.

Eftersom det inte finns några kanelbulledegsglassar i min lokala frysdisk tog jag saken i egna händer och rörde ihop en egen variant bestående av kanelbullebitar, vaniljglass och en experimentell kanelsås som mer fick konsistens som frosting…

Det blev sött, men saftigt och gott. Ingen riktig Ben & Jerry känsla – men helt klart roligare än att tugga i sig en hel bulle.

Jag var lat och använde mig av färdigköpt vaniljglass. Tycker att det är bäst att hålla sig till den när man experimenterar med att mixa in smaker i glass. Blir billigare och enklare så.

Kanelsåsen, eller frostingen eller vad man ska kalla den går säkert att göra bättre och annorlunda. Men jag tycker att den funkade så jag slänger upp tillvägagångssättet här också. Utgick från det man har i en kanelbulle: Kanel, socker och smör. Rörde i lite florsocker på slutet. Det var då det blev frosting…

Ben & Jerrys kanelbulleglass glassreceptKanelsås ca 1 dl
50 g smör/margarin
1 dl socker
1 tsk kanel
1 msk vatten
1,5 msk florsocker
Smält smöret/margarinet i en kastrull. Häll på socker, kanel och lite vatten. Låt stå och småputtra tills smeten tjocknar lite. Häll sedan på florsocker, rör runt.
Såsen kommer att stelna lite när den svalnar. Vill du ha den mer rinnig så kan du värma på den i mikron en liten stund.

Enkel kanelbulleglass (1 port)
2 dl vaniljglass
50 g kanelbulle
1 msk kanelssås

Bryt kanelbullen i små bitar. Blanda ihop med kanelglassen i en skål. Rör runt ordentligt. Ställ in i frysen ca 30 minuter så att den stelnar till. Häll på kanelsåsen. Servera direkt.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

15 Responses to “Kanelbulleglassen – stoppad av Europa”

 1. 4 oktober, 2012 at 02:25 #

  Jaaa! Kanelbulleglass låter ju så gott :)

 2. 4 oktober, 2012 at 02:27 #

  Ja, visst gör det. Du som bor i Singapore kanske har större chans att få tag på en cinnamonbun ice cream i affären? Eller är utbudet av Ben & Jerry ännu sämre där än i Sverige?

 3. 4 oktober, 2012 at 02:31 #

  Nej, tyvärr finns inte den smaken här! Här finns Ben & Jerry, men bara de vanliga, som troligen finns i Sverige också :)

 4. 4 oktober, 2012 at 03:07 #

  Men varför? Gillar inga andra europeer kanelbullar? Klart, man kan ju göra egen, men det hade varit roligt att få prova amerikanarnas variant på smaken. Ben o Jerry är annars en absolut favorit vad gäller köpeglass i vårt kök, ganska svårslagna faktiskt.

  • 4 oktober, 2012 at 03:14 #

   Nej, vi är extra kära i kanel här uppe i Norden. Jag pratade ju med Ben & Jerry och de bekräftade att det är så. Konstigt, men smakerna skiljer sig ju ganska mycket åt, trots att det geografiska avståndet inte är så stort mellan sig Sverige och Spanien.
   Jag hoppas att de fortsätter kämpa för att vi ska få in fler smaker här i Sverige. Förstår att det är svårt att få plats med allt i butikernas frysdiskar, konkurrensen är ju stor redan i dag… Men den kunde ju i alla fall få komma i Ben & Jerrys skopsortiment:)

 5. 4 oktober, 2012 at 04:52 #

  Intressant artikel och jättekul idé att göra kanelbulleglass: din kanelsås ser verkligen läcker ut! Jag lekte själv med kanelbulleglass i tankarna igår, och funderar fortfarande på vad man bör ha i för att få till själva den “bakade bull-känslan”, så att säga… På något vis bör det gå, för jag har ätit belgisk våffla-glass som verkligen smakade som just … våffla – fast i glassform (kan det vara mjöl i glassmeten som ska till?). I väntan på B&J-smakens ankomst får vi väl fortsätta experimentera, och glädja oss åt att kanelbullar är rätt goda även på egen hand:-)

  • 4 oktober, 2012 at 10:40 #

   Mjöl i glassen…. Det låter lite udda, funkar säkert om man kommer på den rätta kemiska formeln… Men att bara blanda i lite upphackad bulle funkade som sagt också helt ok. Jag var inne på att prova göra en kanelglass med vanilj, grovmalen kardemumma och mandelmassa, men det blev aldrig tid för det igår… Har dock tänkt prova på det någon gång. Det skulle ge en slät kanelbullesmakande glass med lite annorlunda konsistens… Den där belgiska våffelglassen lät både spännande, exotisk och god :) jag fick för mig att du bodde i typ USA eftersom du skriver på engelska, men där tycks jag ha haft fel :)

 6. 4 oktober, 2012 at 09:53 #

  Åh! Dedär verka ju galet gott!

  Kommer ihåg när jag var i en vanlig mat-affär i singapore, fanns en låååång frys med ENBART Ben and Jerry’sglasser! Huur mycket som helst, jordnötssmör, jordnötssmörscockies, jordnötssmörscockies med choklad , jordn….. =) Galet! =)

  • 4 oktober, 2012 at 10:48 #

   Låter som himmelriket! Jag skulle förmodligen drabbas av svår beslutsångest inför en sådan syn… Jag har inte varit i USA, men brukar fantisera om att få gå och botanisera i frysdisken i någon större livsmedelsbutik, de har ju störst utbud av alla :)

 7. 4 oktober, 2012 at 10:23 #

  Låter ljuvligt gott, skumt att det inte får säljas här… kanske innehåller för mycket onyttigheter? ;)

  • 4 oktober, 2012 at 10:49 #

   Det är skummt att inte övriga Europa förstår kanelbullens storhet :)

 8. 4 oktober, 2012 at 10:57 #

  Trist det där med att de måste ta in samma sorter till hela Europa.. Cinnamon Buns hade ju varit så klockren här i Sverige!

  Måste fråga.. Har försökt få till kanelsås till en glass förut, men lyckades aldrig riktigt. Upplevde du att såsen blev liksom.. klistrig? Lite geléaktig? Provade med olika ingredienser, men resultatet blev detsamma.. Så tänker att det måste vara något i kanelen som gör att det blir så. Har du nån aning?

  • 4 oktober, 2012 at 11:21 #

   Ja, jag upplevde samma sak med kanelsåsen, den skiktade sig och kanelen ville inte blanda sig med övriga ingredienser. Men det löste sig då jag rörde i florsockret. Men då blev såsen också mindre rinnig och mer… Krämig :)

   • 5 oktober, 2012 at 01:30 #

    Ah, okej. Finns säkert nåt bra sätt att göra det på, får nog fortsätta pröva mig fram! Är ju så gott med kanel i glass :)

Trackbacks/Pingbacks

 1. Fyra | FÖDELSEDAGSADVENT 2013 - 20 juni, 2013

  [...] lucka 4: Kanelbullsglass och [...]

Leave a Reply

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter