Kanelbulleglassen – stoppad av Europa

Ben & Jerrys kanelbulleglass glassreceptI USA har Ben & Jerry en kanelsbulledegsglass som är så god att alla som smakat den är lyriska och talar om den i veckor. Magnus Uggla har gått ut och krävt att den ska föras in i Sverige. Försök har gjorts, men övriga Europa har satt stopp. Glassriket kan dock avslöja att kampen fortsätter.

I USA har Ben & Jerry i flera år skopat upp den kanelbulleglass som alla svenskar som smakat den blivit så förälskade i.

– Jag har ätit mycket gott i mitt liv. Men igår, en timme innan vi skulle ge oss av till flygplatsen, åt jag något som jag sent skall glömma… Skrev Magnus Uggla på sin blogg efter att han fått provsmaka denna kulinariska sensation.

– Jag har ju redan tidigare deklarerat min passion för glass i allmänhet och Ben & Jerry i synnerhet och nu har dom överträffat sig själva varför jag kräver att dom tar in den här smaken till Sverige. Jag säger bara, Kanelbulledegsglass, fortsätter han.

Ben & Jerrys kanelbulleglass glassreceptTyvärr har inget hänt i frysdisken sedan herr Uggla skrev detta inlägg i februari 2008. På Ben & Jerrys kontor i Sverige känner man till kanelbulleglassen popularitet.

– Vi får in jättemycket förfrågningar om den, men tyvärr har vi inte fått in den i sortimentet, säger Marie på kundkontakten.  

När Ben & Jerry ska ta in smaker från USA tar man in samma sortiment till hela Europa. Den svenska delegationen har föreslagit kanelbulleglassen, men blivit nerröstad.
– Vi har inte gett upp utan vi jobbar på det, säger Marie.

Eftersom det inte finns några kanelbulledegsglassar i min lokala frysdisk tog jag saken i egna händer och rörde ihop en egen variant bestående av kanelbullebitar, vaniljglass och en experimentell kanelsås som mer fick konsistens som frosting…

Det blev sött, men saftigt och gott. Ingen riktig Ben & Jerry känsla – men helt klart roligare än att tugga i sig en hel bulle.

Jag var lat och använde mig av färdigköpt vaniljglass. Tycker att det är bäst att hålla sig till den när man experimenterar med att mixa in smaker i glass. Blir billigare och enklare så.

Kanelsåsen, eller frostingen eller vad man ska kalla den går säkert att göra bättre och annorlunda. Men jag tycker att den funkade så jag slänger upp tillvägagångssättet här också. Utgick från det man har i en kanelbulle: Kanel, socker och smör. Rörde i lite florsocker på slutet. Det var då det blev frosting…

Ben & Jerrys kanelbulleglass glassreceptKanelsås ca 1 dl
50 g smör/margarin
1 dl socker
1 tsk kanel
1 msk vatten
1,5 msk florsocker
Smält smöret/margarinet i en kastrull. Häll på socker, kanel och lite vatten. Låt stå och småputtra tills smeten tjocknar lite. Häll sedan på florsocker, rör runt.
Såsen kommer att stelna lite när den svalnar. Vill du ha den mer rinnig så kan du värma på den i mikron en liten stund.

Enkel kanelbulleglass (1 port)
2 dl vaniljglass
50 g kanelbulle
1 msk kanelssås

Bryt kanelbullen i små bitar. Blanda ihop med kanelglassen i en skål. Rör runt ordentligt. Ställ in i frysen ca 30 minuter så att den stelnar till. Häll på kanelsåsen. Servera direkt.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter