Goda rester från helgen – hemgjord glasstårta

Glasstårta med hallonyoghurtglass och citronyoghurtglassEfter en helg med vänner, surströmming och inlinesåkande känner jag mig laddad inför den nya veckan och inleder den med ett recept på glasstårtan jag serverade i helgen.  

Glasstårtor är i säsong just nu. Den vanliga skopglassen ligger och vilar i sina tråg, efterfrågan på bägare och strutar är ganska liten. Större efterfrågan är det på glasstårtorna. Frågar man en gelatotillverkare vad hen sysslar med allra mest just nu är sannolikheten stor att svaret blir just tårtor.

Glasstårtor är precis som gelaton en italiensk specialitet. Ofta görs de på en sockerkaksbotten, innehåller två glassmaker (det är vanligt att man använder sig av semifreddo) och är dekorerade med färsk eller fryst frukt och choklad.

När vi i lördags hade gäster hemma stod jag naturligtvis för efterrätten. Den här gången blev det en form av glasscheesecake, kan man säga. Mest för att den såg ut som en cheesecake, och hade en botten av krossade digestivekex. Själva fyllningen bestod av ett lager hallonyoghurtglass och ett lager citron-mascarpone-yoghurtglass.

Själva glassen fuskade jag lite med – använde mig av smaksatt yoghurt. Jag vet, det finns en del tveksamheter kring dessa produkter. En del innehåller ju lite extra e-nummer. Men just dessa två jag fick tag på hade ganska korta innehållsdeklarationer, vilket är ett bra tecken.

Jag gjorde helt enkelt så att jag utgick från mitt basrecept på yoghurtglass – men istället för vaniljyoghurt valde jag hallonyoghurt till en sats och citrus/mascarpone till den andra. Till hallonglassen lade jag till en näve frysta hallon. Till citrusyoghurtglassen lade jag till lite zest från citron och lime.

Resultatet blev friskt och gott. Själva digestivebotten blev lite för salt, så nästa gång jag gör en sådan ska jag nog använda mig av osaltat smör.

Jag tror gästerna tyckte om glassen. Eller så var de bara snälla. Nästan hela tårtan gick i alla fall åt under lördagskvällen. Jag gillade den – men så är det ju jag själv som valt smaksättning utifrån mina egna preferenser… Mina barn gillade hallonglassen, men inte så mycket citronen.

Min älskling tyckte att allt var gott. Beviset finns i bilden nedan där han ses smyga i sig barnens glassrester. Hade jag inte stått bakom kameran hade det förmodligen varit jag som norpat resterna….

Glasstårta med hallonyoghurtglass och citronyoghurtglassSjälva tårtdekorationen blev inget speciellt denna gång. Hade ambitioner på att göra en snygg tårta, men det blev lite riven vit choklad i sista stund. Alla tårtor behöver ju inte se ut som prinsessdrömmar eller konstverk.

Om du inte orkar göra all glass själv går det så klart utmärt att göra glasstårtor på köpeglass. Välj några sorter av god kvalitet, låt dem stå i kylskåpet ca 15 minuter eller tills du tycker att de är lagom skopbara. Bred ut ett lager glass över bottenlagret, ställ in i frysen en stund så att den fryser till, bred sedan på det andra lagret, ställ in i frysen. Dekorera med hyvlad choklad.

Glasstårta med yoghurtglass (12-14 port)
Botten
10 krossade digestivekex, mixas ihop med 75 g smält smör. Bred ut ett tunt lager i en form med avtagbara kanter ( 22-26 cm i diameter)

Lager 1
1,5 sats Godaste yoghurtglassen.
Byt ut vaniljyoghurt mot hallonyoghurt. Låt en näve hallon koka med smeten.

Lager 2
1,5 sats Godaste yoghurtglassen. Låt zest från en halv citron och en lime koka med smeten.

Dekorering
Riven vit choklad, hallon.  

Bred ut ett lager hallonyoghurtglass på cheesecakebotten. Ställ in i frysen ca en timme så att den hinner stelna till. Bred sedan på det andra lagret glass, och hylva på vit choklad över hela toppen.
Ställ in i frysen så att den stelnar. Ta bort springformen precis innan du serverar tårtan. Håller sig framme i ca 30-45 minuter i normal rumstemperatur.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter