Astronauter har glassparty i rymden

glassfest ombord på international space stationI vanliga fall består astronauternas meny av frystorkad mat när de befinner sig ute i rymden. Men i veckan fick rymdbesättningen på International Space Station vanilj-och chokladglass, levererad med hjälp av en specialbyggd forskningsfrys.

– Hemlagad glass är något speciellt, vi kommer att ha en fest, sade rymdstationsbefälhavaren Sunita Williams i en intervju med ABC News.

Glassen kom med i sista stund, som en liten överraskning i den första matleveransen upp till rymdstatsionen. Vanligtvis består astronauternas kost av frystorkad föda.

Glassen fraktades med en superkall specialbyggd frys, byggd för forskningsändamål. Att få in frysen i rymdfarkosten var ett helt äventyr i sig.

Sunita Williams får dela på omkring en liter glass med sina kollegor Aki Hoshide ( Japan) och Yuri Malenchenko ( Ryssland)

När glassen är uppäten, och de andra varorna är uppackade ska frysonden fyllas med frysta biologiska prover, bland annat hundratals blod- och kissprover som astronauter samlat på sig. Den 28 oktober är det bestämt att frysen skall återvända till jorden, medan astronauterna får vara kvar ett tag till, om jag förstått det rätt.

rymdglass från coolstuffNär det tidigare serverats glass i rymden har det varit en frystorkad variant. Liknande finns att köpa på ställen som Cool stuff, där går den under betäckningen rymdmat.

Jag har själv inte provat på den frystorkade varianten ( konstigt nog, har varit på väg att beställa den flera gånger) Är dock väldigt sugen på att prova…

För den som vill prova på att göra egen rymdglass finns det en kille som lagt upp ett youtubeklipp där han visar hur man ska gå tillväga… du fryser ner glassen till – 40 grader, vacuumtorkar den och klär in den i folie…

Du behöver i alla fall inte oroa dig för att glassen ska bli isig i sin konsistens.

Tags: , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

3 Responses to “Astronauter har glassparty i rymden”

  1. Maria Bellinder
    12 oktober, 2012 at 10:03 #

    Jag önskar att jag var en astronaut på glassparty!

  2. 14 oktober, 2012 at 12:00 #

    Hehe … den frystorkade glassen som fått sådan legendarisk “astronautglass-status” följde tydligen bara med upp i rymden en gång, med Apollo 7. Tydligen var den inte så poppis bland astronauterna. Skulle också vilja pröva men om det bara är för smakens skull så torde det inte behöva vara någon brådska med att pröva;-D

Leave a Reply

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter