I Norge finns ingen Magnumglass…

Norsk glassmarknadDen norska glassmarknaden styrs av två jättar. Ingen av dem tillhör Walls heartbrand. Efter att ha läst på DI att glassprinsen Espen Henning Olsen har sålt sin tredjedel av glassbolaget för att istället satsa på flygbolag, tar vi chansen att spana in vårt grannlands glass-situation.

Kopplingen till glassriket kanske inte är klockren. Det var tre år sedan Espen sålde sina aktier i familjeföretaget, grundat 1926,  för söka nya investeringsmöjligheter. Att han till slut valde att starta flygbolag känns lite otippat, med tanke på hur flygmarknaden sett ut de senaste åren.

Men Espens nystartade Flynonstop ger oss en ingång till att berätta lite om den norska glassmarknaden. Norrmänen är nästan lika förtjusta i glass, eller is, som vi svenskar är. De ligger alltid någon placering under oss i topplistorna över länder med högst glasskonsumtion.

Den norska glassmarknaden domineras av två jättar – den ena är Diplom-is, som försökt ta sig in på svenska marknaden och floppat, den andra är Henning-Olsen Is. Lite ovetenskaplig research på nätet ger intrycket att Henning-Olsen är det glassföretag som flest känner sympati för, när de får välja mellan de två. Men det är Diplom-Is som säljer mest, med 53 procent av marknaden, att jämföra med familjeföretagets 46 procent. Siffrorna kommer från Wikipedia och är en smula osäkra.

Norge är ett av få europeiska länder där Walls heartbrand, som bland annat GB tillhör, inte finns representerat. Jag tror därför att det är mycket svårt att få tag på exempelvis Magnum och Cornetto i grannlandet. Känns lite uppfriskande på något sätt. Jag blir sugen på att ta en sväng till Oslo bara för att spana in glasskartorna…

Tags: , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter