I Norge finns ingen Magnumglass…

Norsk glassmarknadDen norska glassmarknaden styrs av två jättar. Ingen av dem tillhör Walls heartbrand. Efter att ha läst på DI att glassprinsen Espen Henning Olsen har sålt sin tredjedel av glassbolaget för att istället satsa på flygbolag, tar vi chansen att spana in vårt grannlands glass-situation.

Kopplingen till glassriket kanske inte är klockren. Det var tre år sedan Espen sålde sina aktier i familjeföretaget, grundat 1926,  för söka nya investeringsmöjligheter. Att han till slut valde att starta flygbolag känns lite otippat, med tanke på hur flygmarknaden sett ut de senaste åren.

Men Espens nystartade Flynonstop ger oss en ingång till att berätta lite om den norska glassmarknaden. Norrmänen är nästan lika förtjusta i glass, eller is, som vi svenskar är. De ligger alltid någon placering under oss i topplistorna över länder med högst glasskonsumtion.

Den norska glassmarknaden domineras av två jättar – den ena är Diplom-is, som försökt ta sig in på svenska marknaden och floppat, den andra är Henning-Olsen Is. Lite ovetenskaplig research på nätet ger intrycket att Henning-Olsen är det glassföretag som flest känner sympati för, när de får välja mellan de två. Men det är Diplom-Is som säljer mest, med 53 procent av marknaden, att jämföra med familjeföretagets 46 procent. Siffrorna kommer från Wikipedia och är en smula osäkra.

Norge är ett av få europeiska länder där Walls heartbrand, som bland annat GB tillhör, inte finns representerat. Jag tror därför att det är mycket svårt att få tag på exempelvis Magnum och Cornetto i grannlandet. Känns lite uppfriskande på något sätt. Jag blir sugen på att ta en sväng till Oslo bara för att spana in glasskartorna…

Tags: , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

6 Responses to “I Norge finns ingen Magnumglass…”

 1. Gunilla, Grästorp
  17 oktober, 2012 at 08:59 #

  Hej Camilla! Vilken trevlig blogg du har! Fin och proffsig! Jag är ofta i Norge och har faktiskt aldrig tänkt på om det går att köpa Magnumglass där. Jag tror inte det. Konstigt om den inte finns där, den finns ju nästan överallt.

  • 18 oktober, 2012 at 05:16 #

   Tack Gunilla :) Ja, visst är det lite märkligt att Magnum inte finns i Norge. Men den kommer nog dit också… Faktum är att det bara var något år sedan som glassen lanserades i USA (!).

 2. 18 oktober, 2012 at 02:42 #

  Henning-Olsen har jag aldrig testat. Kan man hitta deras glass i Sverige?

  • 18 oktober, 2012 at 05:13 #

   Jag tror tyvärr inte det, möjligtvis i Strömstad eller i Svinesund. För några år sedan hade Henning-Olsen en lyckad PR-glass kallad Ice Pod, den såg ut som en ipod, och på förpackningen fanns en kod så att man kunde ladda ner en gratis låt… Trots att glassen fick en hel del rubriker och brödtext i svensk( och internationell) media tror jag inte att glassen någonsin nådde de svenska frysdiskarna.

   • 18 oktober, 2012 at 08:01 #

    Synd. Den där Ice Pod-glassen hade jag troligen testat som den Apple-nörd jag är :)

    • 18 oktober, 2012 at 08:04 #

     Ja, vi är nog många skulle ha fallit för frestelsen om vi fått chansen :) De borde kanske ta och lansera Ice Pad-förpackningar fulla med små Ice-pods. Det skulle vara något att ha i frysen på kontoret…

Leave a Reply

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter