Salta mandlar i glass? Javisst!

Triumfglass - salta mandlarProvsmakningen av Triumfglass nyheter fortsätter. Dagens glass hade smak av gräddig kola, och bjöd på tuggmotstånd i form av lättsaltade mandlar. Omdömet? Gott! Perfekt till äppelpajen!

En tugga, och sedan var jag såld. Kolaglass är något jag inte ätit speciellt ofta. Vet inte riktigt varför. Tror att jag tror att jag ska tycka den är för söt.

Söt, det är den. Men eftersom Triumfglass valt att blanda ner lättsaltade mandlar i kolaglassen så neutraliseras glassens och kolasåsen sötma, och slutresultatet blir helt perfekt.

Nu ska jag bara reda ut några saker innan jag fortsätter hylla denna fantastiska glass. Det är skillnad på glass och glass. De Triumfglassar jag smakat på är så kallade fabriksglassar. De är lätta, luftiga och har långa innehållsdeklarationer.  Men, de är fortfarande väldigt goda.

Skillnaden mellan fabriksglass och kvalitetsglass (hit räknar jag exempelvis Gårdsglass, Grenna Glass och Mormor Magdas) är lika stor som mellan hembakat surdegsbröd och eldorados formfranska. 

Lägger man dem bredvid varandra blir frukostvalet enkelt. Så klart man väljer hembakat. Men ibland är den där rostade fabriksmackan fantastiskt god.

Som denna glass med salta mandlar. Den är helt perfekt. Efter provsmakningen var kartongen helt ren, och jag hade lätt kunnat sätta i mig hela själv.

Jag lade till lite frysta hallon, bara för att få in lite syrlighet. Det var jättegott. Men jag tror att glassen kommer allra mest till sin rätt i sällskap av en (hemgjord) smulpaj gjord på äpplen, päron eller varför inte körsbär…

glasstest triumfglass salta mandlarTriumfglass kolaglass med salta mandlar

Utseende: Ljust nougatfärgad galss med lite karamellfärgad kolasås och vita mandelbitar. Får mig att tänka på nordisk inredning.

Smak: Himmelsk. Ja, okej, det låter lite töntigt. Jävligt god! Låter det bättre? Lagom gräddig kolaglass, milda mandeltoner och diskret sälta.

Konsistens: Även om jag gillar släta, lena glassar så tycker jag bäst om när jag får lite tuggmotstånd i kontrast till det mjuka. Glassen är lätt, mandlarna alldeles lagom hårda.

Kommentar: Den här glassen är god att äta som den är, direkt ur kartongen. Men den lyfts till nya höjder om den kombineras med lite syrlighet, som hallon eller andra bär. Tror att den är klockren i kombination med smulpaj.

Kommer att köpa igen: Ja!

Betyg: 4/5

Innehåll: Skummjölk, grädde 22%, glukos-fruktossirap, salta mandlar 8% (mandlar, salt), kolarippel 8% [glukossirap, kondenserad mjölk, socker, vatten, härdat vegetabiliskt fett, vegetabiliskt emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror), salt, arom], socker, vasslepulver, vegetabiliskt emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, karragenan), naturligt färgämne (karamelliserat socker), arom.

Tags: , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter