Europas godaste gelato tillverkas i…

Gelato Em i Berlin - Europaste godaste gelatoSpänningen är stor, och förväntningarna höga. Speciellt i det italienska landslaget. I dag ska domarna i det Europeiska glassmästerskapet avslöja vilket europeiskt land som tillverkar den godaste gelaton.

I över ett år har den italienska vinnarduon Stefano Dassie och Calderloro Calarco förberett sig inför det europeiska mästerskapet i gelatotillverkning. Förväntningarna på dem har varit skyhöga. De representerar ju trots allt gelatons hemland.

Godaste gelaton i ItalienAtt de är favorittippade har också att göra med deras hårda väg fram till finalen. I den italienska uttagningen deltog nästan tusen glasstillverkare. I övriga länder var motståndet mer blygsamt: i Spanien deltog 40 tävlande, i Storbritannien var de blott 30 och i Tyskland var det omkring 70 personer som krigade om att få kalla sig tyska mästare.

– Jag har hört att de hade ganska mycket problem med organiseringen, säger Stefano Dassie. Han hoppas att deltagandet ska bli större vid nästa mästerskap.

– Jag önskar att fler länder kunde vara med och tävla, säger han.

Sverige finns inte representerat i tävlingen, det beror framförallt på att Sverige saknar en nationell intresseförening som kan ta på sig ansvaret att arrangera en nationell uttagning. Det beror också på att gelaton än så länge inte är så stor i vårt land.  

– Tävlingsmässigt tror jag det är ett par tre år kvar tills vi kan få till en riktigt bra tävling i glass, sade konditorn och gelatoexperten Tony Olsson när jag intervjuade honom tidigare under hösten.

För Stefano Dassies del har glass-em inneburit en hel del publicitet i italiensk media.

– Jag har jobbat hårt för att få publicitet, men det har inte varit gratis, säger han.

Godaste gelaton i ItalienPå facebook har vi kunnat följa det italienska teamets förberedelser. Innan Stefano och Caldeloro vann kände de inte varandra, men allt eftersom har de blivit mycket goda vänner, trots den stora åldersskillnaden. Nu funderar Caldeloro till och med på att flytta sin gelateria norrut, närmare Stefanos.

Under gårdagen fick alla tävlande i startfältet tillverka sina glassar – en chokladgelato, och en mangogelato.

I det italienska teamet är det Stefano som är ansvarig för mangoglassen, medan Caldeloro har huvudansvar för chokladen.  Recepten har de utvecklat tillsammans.

– I chokladgelaton har vi tre olika typer av kakao, vilket du faktiskt kan känna när du smakar på glassen, säger Stefano.

Om några timmar vet vi hur det har gått…

Foto: Facebook

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter