Europas godaste gelato tillverkas i Athen

Grekland vinnare i Gelato-EMItalien hamnade utanför prispallen när Europas godaste gelato utsågs vid de europeiska mästerskapen i Berlin som nyligen gick av stapeln. Vinnare blev istället Grekland, följt av Nederländerna och Slovenien på delad silverplats, bronset gick till Österrike.

Visst måste det väl ändå räknas som en skräll att Italien hamnade på en snopen delad fjärdeplats när Europas godaste gelato skulle koras.

Grekland vinnare i Gelato-EMItalienska landslaget hade fått fajtas med nära tusen andra glassmästare för att få representera sitt land vid gelato-EM i Berlin. Så kommer grekerna, i vars nationella tävling endast tjugo personer ställde upp, och knep guldet.
De lyckliga gelatomästarna heter Nikolaus Christogeorgos och Nikolaus Neroladakis, och de har nu firat segern hela helgen.

– Wooohooo! Var deras glädjereaktion när det gick upp för dem att de faktiskt hade vunnit.

Nikolaus Christogeorgos har tillverkat glass sedan 1987, men det är först under de senaste tio åren han tillverkat italiensk gelato.

– Mina föräldrar började tillverka glass redan 1967 då min far köpte vad som förmodligen var Greklands första glassmaskin, berättar Nikolaus.

Drygt trettio år senare, när Nikolaus var på besök i Italien för att finna den perfekta espressomaskinen, kom han i kontakt med det italienska glasshantverket. Han blev såld direkt.

Han studerade vid glassuniversitetet i Bologna med målet att få fram den perfekta glassen.

Tolv år senare står han nu med kvittot i sin hand – en buckla där det står att han är europeisk mästare i gelato, och en biljett till en karibisk lyxkryssning.

Vinnarglassen med smakerna mango och choklad finns nu att avnjutas på gelaterian Solo Gelato i Athen, den som en gång grundades av Nikolaus Christogeorgos föräldrar.

För Italiens del blir det nu till att dra hem och slicka såren. I våras fick landet se sig besegrat av Kanada, under gelato-VM i Florens. Då fick de i alla fall en andraplacering.


mangoglass stoppade italienDet är mangons
fel att det inte blev någon medalj till Italien vid de europeiska mästerskapet. Hade det bara varit chokladen som räknades hade man nämligen hamnat på en andra plats.

Men vår vän Stefano Dassies mangogelato föll inte gubbjuryn i smaken.

Ja, jag säger gubbjuryn lite raljerande, för att jag tycker det ser så trist ut när juryn består av fem äldre herrar med bister uppsyn.

Till nästa års gelato-EM hoppas jag att arrangörerna lyckas bättre i sin marknadsföring, att fler länder deltar och att tävlingen i sig får en mindre dammig profil.

Gelato är ju kul, och framförallt fantastiskt gott! Det ska ju vara glassfest! Vore också trevligt om publiken fick vara med på ett hörn. Ett folkets val skulle vara trevligt och passande…

Ser redan fram emot nästa europamästerskap i gelato. Då vore det kul om Sverige är med och tävlar…

Foto: Facebook

Tags: , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter