Hemgjord glass med smak av djungelvrål

glassrecept lakritsglass djungelvrålsglassGlassriket ger sig på co-branding på en icke-kommersiell nivå och skapar en alldeles egen djungelvrålsglass hemma i köket. Slutresultatet blev en alldeles deliciös gräddglass med kraftig saltlakritssmak.

Co-branding har under senare år varit en tydlig trend inom glassproduktion, exempel på det är glass med smak av godisbilar, dajmkulor och delicatobollar.  Enligt omvärldsanalytikerna kommer denna trend att bara fortsätta växa sig starkare.  Varje år kommer nya exempel på samarbeten.

Själv har jag inte alls något emot denna utveckling. Att para gott med gott brukar bli bra i slutänden.

När fabrikerna blandar glass och godis tror jag inte att de särskilt ofta gör som jag gör – blandar godiset direkt ner i glassmeten. Ett mycket enkelt och lyckat sätt att få glassen att smaka precis som favoritgodiset.

glassrecept lakritsglass djungelvrålsglassJag har hittills provat denna metod med en mängd olika godissorter, till exempel hubba bubba, salta patroner och polkagrisstång, alla med lyckat resultat. Så har jag även testat några med mindre lyckat resultat, som gelehallon.

Jag var lite fundersam huruvida djungelvrålen skulle lösa upp sig i gräddmjölken. Det gjorde de, men det blev lite mjuka lakritskärnor kvar. Dessa går bra att vispa bort med en mixer, eller så gör du som jag gjorde, låter dem ligga kvar och bli som ett gott, halvmjukt tuggmotstånd i glassen.

glassrecept lakritsglass djungelvrålsglassDjungelvrålsglass (4 port)
4 dl grädde
4 dl mjölk
1 påse (80 g) djungelvrål
4 äggulor
1,75 dl socker

Häll grädde och mjölk i en kastrull. Låt koka upp. Lägg i djungelvrålen och låt dem stå och sjuda på medelhög värme i ca 30 minuter.

Vispa ägg och socker fluffigt. Häll försiktigt och under omröring ner gräddmjölken i äggvispet. Häll sedan tillbaks allt i kastrullen och sjud upp till ca 83 grader. (Det här momentet är för att glassen ska bli extra len och krämig. Det blir ingen katastrof om du väljer att hoppa över steget med återuppvärmning. )

Låt glassmeten stå och svalna en stund i rumstemperatur innan du ställer in den i kylskåpet och låter den mogna i minst fyra timmar. Smidigast är att låta den stå över natten.

Sen är det bara att hälla ner glassen i glassmaskinen och följa tillverkarens instruktioner.

Har du ingen glassmaskin ställer du in smeten i frysen, men då är det viktigt att du under tre till fyra timmars tid regelbundet rör om i glassmeten, var tjugonde minut tycker jag blir bäst. Gör du inte det blir glassen bara isig och mindre god.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter