Glass med smak av zootabletter

hemgjord godisglass med smak av zootabletterCo-branding del två bjuder på en hemgjord glass med smak av den gamla lördagsgodisklassikern zoo-tabletter. Söt både till utseende och smak.

För mig väcker smaken av de små röda zootabletterna minnen av en svunnen tid då jag satt hemma i soffan och tittade på barnprogrammet Lördagsgodis. Ni vet det där de hade en massa ”kuddar” i form av engelsk konfekt som såg så väldigt lockande och goda ut. Jag brukade ofta fantisera om att det var riktiga jättegodisar, och fundera på hur det skulle vara att få ta en tugga från en sådan (trots att jag inte gillade engelsk konfekt).

När jag nu i vuxen ålder söker upp programmet på youtube ser godiset inte alls lika stort ut. Men det ger en liten nostalgitripp, speciellt när man hör introt….

Tillbaka till glassen. Det är ju inte allt godis som lämpar sig att smälta ner i gräddmjölk och göra glass på. Men det fungerar faktiskt med de allra flesta sorter jag provat med.

Tänk bara på att ge godiset tid att lösa upp sig ordentligt.

Den här glassen får en naturligt ljusrosa färg ( det finns ju redan färgämnen i zootabletterna…) Jag förstärkte den ytterligare med några droppar karamellfärg som jag rörde i precis innan glassen hälldes ner i glassmaskinen. Du gör som du själv vill.

Glassen blir jättegod (om man gillar godissmaken) och får en lagom mjuk konsistens.

hemgjord godisglass med smak av zootabletterZooglass (2-3 port)
2 äggulor
knappt en dl socker
50 g zootabletter
2 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
(några droppar röd karamellfärg)

Häll grädde och mjölk i en kastrull. Låt koka upp. Lägg i zootabletterna och låt dem stå och sjuda på medelhög värme i ca 15 minuter.

Vispa ägg och socker fluffigt. Häll försiktigt och under omröring ner gräddmjölken i äggvispet. Häll sedan tillbaks allt i kastrullen och sjud upp till ca 83 grader. (Det här momentet är för att glassen ska bli extra len och krämig. Det blir ingen katastrof om du väljer att hoppa över steget med återuppvärmning. )

Låt glassmeten stå och svalna en stund i rumstemperatur innan du ställer in den i kylskåpet och låter den mogna i minst fyra timmar. Smidigast är att låta den stå över natten.

Sen är det bara att hälla ner glassen i glassmaskinen och följa tillverkarens instruktioner. Ställ gärna in glassen i frysen ca 1-2 timmar före servering.

Har du ingen glassmaskin ställer du in smeten i frysen, men då är det viktigt att du under tre till fyra timmars tid regelbundet rör om i glassmeten, var tjugonde minut tycker jag blir bäst. Gör du inte det blir glassen bara isig och mindre god.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter