Friterad glass – en udda dessert

Friterad glass  - så gör du den udda dessertenI veckan som gick kunde vi se hur en av kockarna i Halv åtta hos mig bjöd på friterad glass. En härlig kombination av varmt och kallt som passar perfekt ruggiga höstdagar.

Efter en dryg veckas uppehåll är jag nu tillbaka på Glassriket. Det har varit fullt upp med höstlov, släktingar på besök och nytt jobb. Dessutom börjar ju mörkret ta över, så jag har svårt att hinna hem och fota innan det är becksvart i köket. Jag  vet, det finns ju blixtar. Men det blir ju så mycket krångligare när man ska hålla på med den.

Hur som helst.

Hann i alla fall spana in veckans halv åtta hos mig (brukar ligga och kolla på TV4-appen innan jag ska somna, det är ju ett så trevligt program. Blev grymt sugen på att prova på den friterade glassen som tillverkades av den friteringsfanatiska Skelleftebon.

Jag har läst och hört en hel del om denna kulinariska glassdelikatess, men aldrig fått chansen att prova. Dessutom har jag hittills varit lite för lat för att prova på att göra den själv. Det känns ju lite meckigt. Men som vanligt är det nog så att det låter jobbigare i teorin, än vad det är i praktiken.

Friterad glass är en krispig dessert som tillverkas genom att man låter glass som rullats i ägg och kaksmulor snabbt friteras i en mycket het frityrolja och sedan serveras på direkten.  En roligare dessert än Glace au four, där kallt och varmt också kombineras. I den franska varianten av varm glassdessert bakar man in glassen i ett marängtäcke som hastigt tillagas i en varm ugn.

I USA kan man ofta finna desserten på asiatiska restauranger, då med en form av tempurasmet runt glassen. Oftast är det vanljglass som friteras, men det är också vanligt att man får friterad matchaglass, alltså en glass med smak av grönt te.

Själv har jag inte sett någon friterad glass på svenska restaurangmenyer, men det kan vara för att när jag besöker asiatiska restauranger här i Sverige så är det för att ta med mig sushi eller thaiwok hem.

Jag hade hoppats hinna med att fritera lite glass nu i helgen, men det har inte blivit av så det får stå kvar på att göra listan. Är du själv sugen att prova på finns många receptguider att finna på You tube, som den här från Nickos Kitchen.

Eller så spanar du in Halv åtta hos mig-kocken på recept.nu.

Hör gärna av dig och berätta om hur du gick. Har du tips på restauranger där man kan hitta friterad glass så är du också väldigt välkommen att höra av dig.

Tags: , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter