Kaffeglass med vit chokladsås och hasselnötter

Glassrecept hemgjord kaffeglass i glassmaskinSom koffeinist är jag svag för allt som innehåller kaffe. Glass är inget undantag. Den aromatiska, lite beska smaken av kaffebönor dansar balett på tungan när den möter kall vanilj. Mockaglassen passar ypperligt för experiment med grädde, alkohol och mörka sockersorter.

När jag i somras var på en pressträff med Häagen-Dazs Glassakademi passade jag på att fråga Frederik Zell vilken glass som är hans absoluta favorit.

Glassakademins Frederik Zäll– Kaffeglass! Sa han utan en sekunds tvekan. Detta kom från en man som inte bara sitter som ledamot i Glassakademin utan också enligt egen utsago äter flera liter glass i veckan.

Själv skulle jag aldrig kunna svara lika tveklöst. Min favoritsmak varierar från dag till dag. Men på senare tid har jag varit väldigt sugen på just kaffeglass. Eftersom den är ganska svår att få tag på i färdig halvlitersförpackning har jag fått vänta tills jag hade tid att tillverka en själv.

Kaffeglass kan man göra på många olika sätt. Själv valde jag den enklaste – gjorde en vanlig vaniljbas och smaksatte den med snabbkaffe. Hur mycket kaffe som ska tillsättas är upp till var och en – jag provade mig fram en tesked i taget tills jag tyckte mig finna den perfekta brytpunkten mellan kaffets beska och vaniljglassens sötma.  Vid servering lade jag till en snabb sås på grädde och vit choklad, samt rostade hasselnötter. Tillbehören lyfte glassen rejält.

Annars lämpar sig kaffeglass mycket väl för experiment med mörka sockersorter som råsocker, muscavadosocker och farin. Eller varför inte mörk sirap.  Byt bara ut allt eller en del av strösockret som annars är standard i glassrecept. Exempelvis byter Elisabeth Johansson ut det vita sockret mot en del farin och en del råsocker i receptet på Irish coffee-glass.

I det receptet har man även i whiskey i glassen. Punsch passar också, men du kan så klart välja vilken likör eller spritsort du vill.

Kaffeglass med vit chokladsås och hasselnötterTänk bara på att alkohol sänker glassens fryspunkt varför det är bäst att hålla sig till måttliga mängder och helst välja drycker med lägre alkoholhalt.

Häller du i espresso eller kaffe i glassen så höjer det fryspunkten lite, men det gör också att glassen blir isigare eftersom det då tillsätts ganska mycket vatten.

Kaffeglass (ca 6 port)
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
1 tsk äkta vaniljpulver
knappt 1,5 dl socker
5 äggulor
3-6 tsk snabbkaffe ( själv föredrar jag nescafé)

Blanda vispgrädde, mjölk och vanilj i en kastrull. Koka upp  på medelhög värme. Under tiden vispar du äggulor och socker till en fluffig ljusgul smet.

Häll försiktigt och under omrörning ner den varma gräddmjölken i äggvispet.

Häll sedan tillbaks allt i kastullen och låt sjuda upp till kring 75 grader. Dra av plattan och rör ner kaffepulvret. Smaka av tills du hittar rätt balans.

Ställ sedan tillbaks kastrullen på plattan och sjud upp till 83 grader. Nu är det dags att hälla tillbaks smeten i bunken du vispade äggen i ( eller något annat kärl). Låt svalna i rumstemperatur ca 30 minuter, ställ sedan in i kylen och låt glassmeten mogna i minst fyra timmar, helst ska den stå över natten.

Dagen efter kör du smeten i glassmaskin enligt tillverkarens instruktioner.

Har du ingen maskin ställer du in glassmeten i frysen i ca 3-4 timmar. Då är det viktigt att du minst två till tre gånger i timmen tar ut smeten och rör runt.Annars blir inte glassen så där krämig och god som den ska vara.

Servera gärna med rostade nötter och vispgrädde, och varför inte lite choklad…

Vit chokladsås
2 dl vispgrädde
100 g vit choklad

Grovhacka chokladen. Koka upp grädden. Dra av den från plattan. Rör ner den hackade chokladen. Rör om tills den är helt smält. Låt svalna en stund. Går att servera både varm och kall. Vill du ha en sötare, tjockare sås är det bara att dubbla mängden vit choklad.

Kaffeglass med vit chokladsås och hasselnötter

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

8 Responses to “Kaffeglass med vit chokladsås och hasselnötter”

 1. 13 november, 2012 at 10:06 #

  Jag dricker inte kaffe, men tycker om kaffe i bakverk, glass… Glassen låter mycket god!

  • 14 november, 2012 at 12:17 #

   Som med mig och alkohol – jag gillar varken sprit, vin eller likör; men i mat, bakverk och glass tycker jag att det smakar fantastiskt.

 2. 13 november, 2012 at 01:04 #

  Vi är storkonsumenter av kaffe hemma så detta är ju en självklar smak i Gettergods glass dessvärre gjorde jag slut på all punch när jag marinerade russin så det får bli en sväng till systemet för en Wiskey eller lite mer punch. :) Mums låter din anrättning!!!

  • 14 november, 2012 at 12:16 #

   Mmm… är det punchrussinglass på gång hos Gettergod gelato? Kul kombo – har aldrig provat den utan kör oftast på den gamla vanliga varianten med rom och russin. Jag är så himla sugen på att provasmaka dina getmjölksglassar! Kaffeglassen kommer nog att vara en given favorit :)

 3. Alexandra
  13 november, 2012 at 05:26 #

  Kan tipsa om att SIA glass har en super god Ekologisk Caffe Latte glass i 0,75-L format!

  • 14 november, 2012 at 12:12 #

   Bra tips – den glassen är ju sjukt god! Tyvärr måste jag ta mig till andra sidan stan för att inhandla den… men glassen i sig är ju egentligen värd den mödan.

 4. 14 november, 2012 at 12:47 #

  Jajamensan! Förutom den kombon så är det även Glögg-glass på G, med russin och hackad mandel i som sig bör. :) Har även förberett den omtalade “falska bananen” så håll utkik på bloggen nu under veckan.

 5. 14 november, 2012 at 09:54 #

  Mmm … Camilla, det ser jättegott ut och dina bilder är (som vanligt) utsökt vackra:-)

Leave a Reply

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter