Glass med lemoncurd och smulade maränger

glassrecept Glass med lemoncurd och smulade marängerEn av mina absoluta favoritglassar är Sias Lemoncurd – gräddig citronglass med små bitar av maräng. I helgen gjorde jag en egen variant på denna smarrighet. Resultatet blev très bien, om jag får säga det själv.

På senare tid har nästan all glass jag gjort hemma haft en bas på grädde och yoghurt, istället för grädde och mjölk. Jag har mixat hej vilt med olika smaksatta yoghurtsorter, allt från yoggi junior till lätt blåbärsyoghurt. Resultatet har varit skiftande, men aldrig dåligt.

Mest lyckat tycker jag att det blir med vaniljyoghurt av fetare typ. Då blir glassen alltid perfekt krämig, lagom syrlig och helt underbar som tillbehör till fruktiga såser och pajer av olika slag.

En annan favorit är citronyoghurt, speciellt den från Arla(?) som är en blandning av citrusfrukt och mascarponeost. Supermums, enligt mig.

I helgen provade jag båda sorterna i kombination med krossade drömkakor, marängsmulor och lemoncurd. Tanken var att göra någon sorts Key lime pie-glass.

Upptäckte tyvärr lite försent att det var godare att skippa kaksmulet och bara köra på maräng och lemoncurd. Det kan ha att göra med att jag använde mig av köpta småkakor. Aj aj…

Även marängerna var köpta denna gång (japp, jag erkänner – 10 äggvitor åkte rakt ner i komposten, samtidigt som jag inhandlade fabriksmaränger på Ica). Får skylla på tidsbrist.

Lemoncurd är busenkelt att göra själv. Dessutom är det perverst gott. Jag brukar göra en variant på syltsocker, om du inte vill ha pektin i din rätt bör det gå bra att använda vanligt strösocker, men det är kanske bäst att googla fram ett annat recept.

Själva glassdesserten är enkel – varva yoghurtglass, krossade maränger och lemoncurd. Servera i

Glassrikets Yoghurtglass ( ca 4 portioner)
3 dl grädde
3 dl vanilj- eller citronyoghurt
6 äggulor
1,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljpulver
1 gelatinblad

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Blanda sedan grädde och yoghurt och vaniljpulver i en tjockbottnad kastrull. Sjud upp till ca 70 grader, då du drar bort kastrullen från plattan, lägger i gelatinet och rör om till dess att allt gelatin löst upp sig. Vispa socker och äggulor till en ljusgul fluffig smet. Häll sedan försiktigt och under omrörning ner den varma yoghurtgrädden i äggvispet. Rör om ordentligt, låt svalna i rumstemperatur en stund. Lägg sedan på lock och ställ in i kylskåp över natten, eller åtminstone i fyra timmar. Dagen efter kör du glassmeten i din glassmaskin och följer tillverkarens instruktioner.

Har du ingen glassmaskin ställer du in smeten i frysen minst fyra timmar innan servering. Rör om cirka 2-3 gånger i timmen. Detta moment är viktigt, skippar du det får du en isig hård smet istället för krämig och god glass.

Lemoncurd
2 dl färspressad citronsaft
3 ägg
5 dl syltsocker
200 g smör

Skär smöret i små kuber. Blanda ägg, syltsocker och citronsaft i en tjockbottnad kastrull. Sätt plattan på medelhög värme och rör om hela tiden till dess att smeten tjocknar. Då klickar du successivt ner allt smör under fortsatt vispning. Ta kastrullen från värmen och sila blandningen. Häll sedan upp i varma, väl rengjorda burkar med lock. Förvara i kylskåp.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter