Den indragna tåsvettglassen – nu i Sverige

Swipper - tuttifruttiglass med ättiksyrebakterierIgår fick jag en otrevlig överraskning när jag klippte upp en isglass till min febriga son. Glassen luktade inte tuttifrutti som det stod att den skulle göra. Istället möttes jag av en frän doft av tåsvett. Den indragnat ättiksyraglassen är här!

I somras drog Swipper in 120 000 glassar från dansk handel efter att man funnit ättiksyrabakterier i ett parti med tuttifrutti-smak.

Gissa om jag blev förvånad när jag igår upptäckte att våra nyinköpta Swipperglassar även de innehöll ättiksyra.

Att det är ättikssyra i våra Swippers är det ingen tvekan om. Doften avslöjar direkt. Efter att jag skrivit artikeln om den bakterieglassen i somras fick jag en kommentar från Anton som även han hade upplevt stanken när han öppnade sin swipper.

– Jag och mina vänner upplevde att tutti fruttin luktade, men inte smakade, fotsvett.

Anton berättade att han kontaktat Christina Svensson som är ansvarig för kvalitetskontroll på Source Foods, som är det Sjöbobaserade företaget som tillverkar isglassarna. Han hade frågat Christina om hon trodde att glassarna han och hans kompisar köpt kunde tillhöra det parti tillverkat i maj 2011 som drogs in från dansk handel.

– Christina kunde inte säga om det var en av de berörda påsarna utan att testa dem men eftersom det är en ofarlig bakterie har vi nu köpt på oss ett par påsar, det är en ganska kul upplevelse med glass som doftar fotsvett, skrev Anton i en kommentar till Glassrikets artikel.

Även jag måste erkänna att det kändes en smula humoristiskt med tåsvettdoftande glass. Särskilt kul blev det när jag kände till problemet sedan tidigare. Men mina barn är inte så nöjda. De ville ju ha isglass. Som tur är smakar jordgubbs- och colavarianterna helt okej.

Ättiksyran som tidigare hittats i Swippers glassar är inte farlig att få i sig. Men den kan lukta och smaka illa. Därför bestämde den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket att alla swipperglassar tillverkade i maj 2011 skulle dras in från danska butiker.

luktar fotsvettKanske är det en av dessa indragna påsar som jag inhandlade på Willys i Jönköping tidigare i veckan…Vet inte när dessa tillverkades, men det står bäst före 12 september 2013 på förpackningen. De var väldigt billiga – ca 5 kronor för en förpackning med tolv små isglassar som man fryser in själv.

Enligt tillverkaren har produkterna så lågt PH-värde att inga farliga bakterier kan växa i dem.

Vad som händer med Swipperglassarna nu är ännu oklart. Jag har mejlat Source Foods i Sjöbo för att höra efter vad de ska göra åt problemet. Kanske får de helt enkelt ta bort tuttifruttin ur sortimentet. För det verkar ju som att de har uppenbara problem med just den smaken…

Tags: ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter