Smygstarta julen med en kryddig glöggsorbet

Glassrecept- hemmagjord glöggsorbet i glassmaskinNovember har bara rusat förbi och snart är det dags att hänga upp adventsstjärnorna. För att komma i julstämning provade vi på en glöggsorbet. Gott!

Snökaos, står det i feta kvällstidningsrubriker. Här i Jönköping öser regnet ner över ett vintergrått och småtråkigt november. Än så länge visar termometern på plusgrader, och gräset ser fortfarande grönt ut. Det som syns under alla löv vi ännu inte krattat upp…

– När kommer vintern? Frågar min son nästan varje dag. Han längtar efter pulkaåkning, chokladkalender och tomten.

Efter att ha kollat väderprognosen har jag lovat honom att vintern kommer på lördag. Får se om det löftet går att hålla. Lite dumt att lova saker som man inte ha makt att styra över. Jag får helt enkelt lita på SMHI.

För att komma i lite julstämning provade jag på att göra lite glöggsorbet på resterna av en halvdrucken flaska lättglögg.

Följde samma recept som jag tidigare använt till att göra olika typer av vinsorbet. Fungerade lika bra som vanlig. Glöggen jag använde mig av hade en alkoholhalt på 2,2 procent. Jag var orolig att det skulle bli för mycket socker i smeten och att sorbeten därför skulle bli för lös. Men det blev den inte. Upplever du att din sorbet inte vill frysa till ordentligt när du kör den i glassmaskinen kan du prova att tillsätta ett par matskedar vatten. Då har du kanske fått för hög sockerhalt, eller så har du valt att använda en glögg med för hög alkoholhalt.

På tal om glögg kan jag också passa på att tipsa om den här trevliga förpackningen jag sprang på häromdagen. Jag är hopplöst förstjust i alla former av provsmakningar – oavsett om det rör sig om olika colamärken, glassar, chipssorter, kaffebönor eller som här; glögg.

glögg med smak av mandarin&chili, congac, lime och chokladÄn så länge har vi bara provat mandarin/chiliglöggen, både varm och serverad med is. Det kalla alternativet var läskande, men inte så juligt. Jag föredrar den varma alternativet. Chilin är diskret och märks först i eftersmaken. Funkar säkert utmärkt att göra sorbet på denna glögg också…

På bilden har jag toppat glöggsorbeten med lite julkryddad rödvinssås. Om jag varit bättre på att planera så hade jag låtit en näve russin ligga och gotta till sig i såsen över natten, så att jag kunde servera glöggsorbeten på klassiskt glöggvis. Mandlarna har jag valt att hoppa över. Dem tar jag till någon annan julglass – har planer på glass som smakar både lussekatt, pepparkaksdeg, knäck och polka.

Jag har hört talas om senapsglass och andra udda smaker, men det tror jag att jag hoppar denna jul…

Receptet nedan är lagom för en skål till OBH:s lilla glassmaskin. Du kommer få ca 2,5 dl sockerlag över. De har lång hållbarhet – ställ in i kylen och gör en till sorbet vid ett senare tillfälle. Varför inte prova en annan glöggsort?

julrecept glassrecept hemmagjord sorbet med smak av glöggGlöggsorbet (4 små portioner)
Sockerlag:
2,5 dl vatten
3,5 dl socker
0,5 dl vit sirap

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Värm upp på medelhög värme. Rör om till allt socker har löst upp sig och vätskan har blivit klar. Dra av från plattan. Förvara resterna i en behållare med lock.

Glöggsorbet:
1 gelatinblad
1 dl sockerlag
2,5 dl glögg
1 msk vatten
1 tsk äggvita

Blötlägg gelatinet i ca 10 minuter. Värm sockerlagen, ta upp och krama ur gelatinet. Lägg det i den varma sockerlagen, rör om tills det har löst upp sig.
Ta av blandningen från plattan. Häll i glöggen och vattnet och häll över allt i en skål eller bunke som placeras i kylen i några timmar. Har du bråttom snabbkyler du i frysen…
Kör sedan allt i glassmaskin. Först mot slutet, när massan börjar bli fast, tillsätter du äggvitan.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter