Hemgjord Nutellaglass med hasselnötter

När Storbritanniens godaste glass skulle koras var det en lokalproducerad variant på nutellaglass som utsågs till vinnare. Inspirerade av glassmästare David Otterburn har Glassriket gjort en egen variant på vinnarglassen.

Ja, nu vet jag inte om det är mästarklass på just denna glass. För att glassen skall kunna kvala in under den titeln krävs det nog att man tillverkar sin egen nutella. Det har jag inte gjort. Istället tog jag skrapet som fanns kvar i burken som stått undangömd  i vårt skafferi.

Jag har faktiskt aldrig gjort egen nutella, men har läst flera recept som sett lovande ut. Om jag förstått det rätt gäller det att hitta den perfekta balansen mellan hasselnötter, choklad, vispgrädde och smör. Sedan måste man också lyckas med konststycket att mala ner nötterna till ett fint mjöl, annars blir det grynigt.

Hur som helst. Glassbonden David Otterburn vid glassfabriken Ryeburn of Helmsley är i alla fall bäst i hela Storbritannien på att göra Nutellaglass, det har han fått bevis på genom en fin prisbuckla från Brittiska Ice cream society.

E testar hemgjord Nutellaglass med hasselnötterMin glass har inte fått något pris. Den fick bara en halv tumme upp från min dotter.  Till glassens försvar vill jag tillägga att hon varken gillar nutella eller hasselnötter, och den här glassen innehåller både och. Själv tyckte jag att den blev jättegod. Kanske kunde den ha smakat ännu mer nötcrème…

Nutellaglass (4 port)

4 dl vispgrädde
4 dl standardmjölk
50 g nutella
4 äggulor
1,5 dl socker
30 g rostade, krossade hasselnötter

Vispa äggulor och socker till en fluffig ljusgul smet. Ställ åt sidan.

Häll grädde och mjölk i en kastrull. Låt koka upp. Rör i nutellan och låt den lösa upp sig under omrörning. Dra av från plattan.

Häll försiktigt och under omrörning ner den varma gräddmjölken i äggvispet. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och sjud upp till 83 grader. (Det här momentet är för att glassen ska bli extra len och krämig. Det blir ingen katastrof om du väljer att hoppa över steget med återuppvärmning. )

Låt glassmeten stå och svalna en stund i rumstemperatur innan du ställer in den i kylskåpet och låter den mogna i minst fyra timmar. Smidigast är att låta den stå över natten.

Sen är det bara att hälla ner glassen i glassmaskinen och följa tillverkarens instruktioner. De rostade hasselnötterna lägger du in framåt slutet, när glassen börjar bli lite fast.

Har du ingen glassmaskin ställer du in smeten i frysen, men då är det viktigt att du under tre till fyra timmars tid regelbundet rör om i glassmeten, var tjugonde minut tycker jag blir bäst. Gör du inte det blir glassen bara isig och mindre god. Även här kan du vänta med att röra ner nötterna till dess att glassen blivit någorlunda fast.

Servera gärna med nutella och ännu mera nötkross.

Hemgjord Nutellaglass med hasselnötter

Tags: , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter