Hemgjord Nutellaglass med hasselnötter

När Storbritanniens godaste glass skulle koras var det en lokalproducerad variant på nutellaglass som utsågs till vinnare. Inspirerade av glassmästare David Otterburn har Glassriket gjort en egen variant på vinnarglassen.

Ja, nu vet jag inte om det är mästarklass på just denna glass. För att glassen skall kunna kvala in under den titeln krävs det nog att man tillverkar sin egen nutella. Det har jag inte gjort. Istället tog jag skrapet som fanns kvar i burken som stått undangömd  i vårt skafferi.

Jag har faktiskt aldrig gjort egen nutella, men har läst flera recept som sett lovande ut. Om jag förstått det rätt gäller det att hitta den perfekta balansen mellan hasselnötter, choklad, vispgrädde och smör. Sedan måste man också lyckas med konststycket att mala ner nötterna till ett fint mjöl, annars blir det grynigt.

Hur som helst. Glassbonden David Otterburn vid glassfabriken Ryeburn of Helmsley är i alla fall bäst i hela Storbritannien på att göra Nutellaglass, det har han fått bevis på genom en fin prisbuckla från Brittiska Ice cream society.

E testar hemgjord Nutellaglass med hasselnötterMin glass har inte fått något pris. Den fick bara en halv tumme upp från min dotter.  Till glassens försvar vill jag tillägga att hon varken gillar nutella eller hasselnötter, och den här glassen innehåller både och. Själv tyckte jag att den blev jättegod. Kanske kunde den ha smakat ännu mer nötcrème…

Nutellaglass (4 port)

4 dl vispgrädde
4 dl standardmjölk
50 g nutella
4 äggulor
1,5 dl socker
30 g rostade, krossade hasselnötter

Vispa äggulor och socker till en fluffig ljusgul smet. Ställ åt sidan.

Häll grädde och mjölk i en kastrull. Låt koka upp. Rör i nutellan och låt den lösa upp sig under omrörning. Dra av från plattan.

Häll försiktigt och under omrörning ner den varma gräddmjölken i äggvispet. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och sjud upp till 83 grader. (Det här momentet är för att glassen ska bli extra len och krämig. Det blir ingen katastrof om du väljer att hoppa över steget med återuppvärmning. )

Låt glassmeten stå och svalna en stund i rumstemperatur innan du ställer in den i kylskåpet och låter den mogna i minst fyra timmar. Smidigast är att låta den stå över natten.

Sen är det bara att hälla ner glassen i glassmaskinen och följa tillverkarens instruktioner. De rostade hasselnötterna lägger du in framåt slutet, när glassen börjar bli lite fast.

Har du ingen glassmaskin ställer du in smeten i frysen, men då är det viktigt att du under tre till fyra timmars tid regelbundet rör om i glassmeten, var tjugonde minut tycker jag blir bäst. Gör du inte det blir glassen bara isig och mindre god. Även här kan du vänta med att röra ner nötterna till dess att glassen blivit någorlunda fast.

Servera gärna med nutella och ännu mera nötkross.

Hemgjord Nutellaglass med hasselnötter

Tags: , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

8 Responses to “Hemgjord Nutellaglass med hasselnötter”

 1. 29 november, 2012 at 11:44 #

  åh ja skulle älska den glassen,är beroende av glass och nutella och hur gott är de inte med nötter i,yummi.

 2. 7 december, 2012 at 12:52 #

  Oj ser riktigt gott ut.

 3. 7 december, 2012 at 08:03 #

  OJ vad gott det ser ut!!! :) Har varma Nutella-minnen då jag som tonåring var på ridläger i Danmark på somrarna….hos familjen Herrey, ja de där med gyllene skorna. Fast dom hade de inte fått på sig än på den tiden. :) Iaf så köptes alltid en STOR burk Nutella på färjan över och sedan åts detta med glasspinne under hela vistelsen. Har ju bara gjort en variant av Nöt-Creme så Nutella återstår ju att pröva på. Härligt läskande bilder som alltid Camilla! Din lilla tjej ser ju inte helt missnöjd ut trots allt. ;)

 4. Jonathan
  24 januari, 2013 at 03:54 #

  Bytte ut 2dl mjölk mot 2dl Baileys Hazelnut – BOOM!

 5. Ana
  20 mars, 2013 at 08:37 #

  Hej Jag är Ana från Fooduel.com. Det är en plats där användarna röstar recept
  1 till 10.

  Det finns en rangordning av de bästa recepten och en profil med dina röstat recept. Varje recept har en länk till bloggen som tillhör receptet. På så sätt kommer du att få trafik till din blogg

  Det är enkelt, snabbt och roligt. Det bästa fotot recept kommer att vara här.

  Jag inbjuder dig att komma in, lägg till din blogg och ladda ett recept med en fin bild.

  Vi skulle älska att du deltar med några recept som denna. Ser fantastiskt!

  Hälsningar

  http://www.Fooduel.com

 6. 10 april, 2013 at 05:50 #

  Nemän gud så gott! Detta måste jag prova.

 7. sussie
  1 maj, 2013 at 07:49 #

  Ser helt fantastisk ut! Kan inte vänta med att prova dina recept :)

 8. 19 augusti, 2013 at 09:01 #

  Hej! Vart har min favoritblogg tagit vägen??! =) Du kanske har mycket att göra i resten av livet, men dina inlägg är saknade!

  Med vänliga hälsningar
  /Erik

Leave a Reply

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter