Gör din egen dumbleglass

glassrecept dumbleglassDenna glass är söt och slibbig, på ett härligt sätt.  Skippa inte dumblebitarna, det är de som gör hela glassen.

För mig är dumble fortfarande främst associerat med den hårda, sega och ovalformade klubban som jag ibland brukade få som lördagsgodis när jag var barn. Men så är jag ju född på 70-talet…

Mina barn vet knappt vad denna klubba är (men jag tror att den fortfarande går att köpa) De äter dumble i form av små mjuka kolor. Inte den med lakritskola, det ska vara original.

Till det här receptet provade jag att istället för kolor använda den chokladkakan med smak av dumble. Sen hackade jag i kolor som blev härligt hårdsega när de fick para sig med den kalla glassen. Till serveringen körde jag på lite grovhackad dumblechoklad igen.

Muy sliskigt! Dela inte detta recept med din tandläkare…

Hemmagjord Dumbleglass ( 6 port)

0,5 tsk äkta vaniljpulver

3 dl standardmjölk

3 dl vispgrädde

1 ¼ strösocker

5 äggulor

125 g hackad dumblechokladkaka

1 msk kakao

100 g dumblekolor i bitar

Koka upp grädde, mjölk, kakao och vanilj. Rör så att kakaon löser upp sig. När det börjar bubbla drar du kastrullen från plattan.

Hacka chokladen. Vispa socker och ägg fluffigt. Häll sedan försiktigt i den varma gräddmjölken i äggblandningen. Vispa under tiden, och häll sedan över allt i kastrullen igen.

Lägg den hackade chokladen i bunken du vispade äggen i. När glassmeten nått 83 grader häller du den över chokladhacket. Rör om till dess att all choklad har smält.

Kyl glassmassan, jag brukar låta den stå i tills den blir riktigt kall, omkring fyra timmar. Denna glass behöver inte mogna över natten som många andra.

När glassmeten är kall häller du ner den i glassmaskinen och följer tillverkarens anvisningar. När glassen nästan är klar lägger du ner hackade bitar med dumblekola.

Skopa upp i bunke med lock, och ställ in i frysen en stund innan servering. Vill du gå all-in – servera med smarrig kolasås.

Ingen glassmaskin? Följ Glassrikets alternativa guide.

Tags: , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter