Vilken glassmaskin ska jag välja?

Den frågan har jag fått många gånger. Svaret beror på vem du är, hur ofta du gör glass, hur din budget ser ut. Själv är jag nu inne på min tredje maskin. Äntligen har jag hittat rätt.  Här är min maskinresa.

Min karriär som glassmakare har varit kort, men väldigt intensiv. Jag har alltid älskat glass. Men varit lite skeptisk till den hemgjorda.

Vi hade en glassmaskin hemma i slutet av 80-talet. Mamma gjorde glass och jag tyckte att den bara smakade ägg och grädde. Dessutom var den lös och rinnig, inte alls lika god som bigpack-glass.

Det var först för omkring två år sedan som jag började göra egen glass på riktigt ( alltså inte parfait eller isglass) Då inskaffade jag en  liten OBH-nordica. Ni vet den där lilla smidiga retromodellen som finns i alla affärer. Den funkade… så där. Jag gillade att man kunde göra så små satser, eftersom jag alltid ville prova nya recept.

Dock var hållbarheten under all kritik. Efter en vecka gick första skålen. Någon vecka senare upptäckte jag att ännu en skål hade spruckit inne i frysen ( de kommer ut ett vitt saltpulver ur dem) Mer om OBH-maskinen kommer i ett separat inlägg. Mitt råd: Välj en annan maskin! 

Kort efter att jag inskaffat OBH:n köpte jag en fransk maskin, en Cuisinart ICE40BCE. Den fick bäst i test hos smartson. Kostade 1600 och hade fördelen att man kunde göra dubbel sats  ( eller två smaker) samtidigt.

Maskinen låter väldigt högt. Skränar till och med om man har den i ett separat rum bakom stängd dörr.

Men glassen blir helt okej, det går ganska snabbt  att göra en sats och den är enkel att rengöra. Dock är den ju konstruerad så att man måste förvara skålarna i frysen. De ska ligga där i minst 24 timmar innan du gör glass. När du använt dem kan det ta upp till 24 timmar till nästa gång du kan använda dem.

Jag har varit ganska nöjd med denna maskin, bortsett från ljudet. Men jag har inte gillat att inte kunna vara flexibel. Att behöva vänta på skålarna.

När jag köpte min tredje maskin så bestämde jag mig för att köpa den bästa på marknaden. Kollade bara på de dyraste. Jag sökte en maskin som hade inbyggd kompressor, klarade att arbeta hårt, och gjorde erkänt bra glass.

Valet föll på Nemoex Gelatissimo Exklusive. Den kostade kring 5000 kronor och sattes genast på prov genom att jag tillverkade 150 bägare glass till en fest. Det klarade maskinen galant.

Blir glassen godare i den dyrare maskinen? Ja. Det blir den faktiskt. Jag provade köra 8 dl av samma smet i båda maskinerna. Glassen som tillverkades i den dyrare maskinen blev lenare, mer krämig. Jag var själv förvånad över skillnaden. Trodde inte att den skulle vara så stor.  De fungerar ju i princip på samma sätt när väl skålen är fryst hos den billigare maskinen.

Vill du ha en glassmaskin med inbyggd kompressor så måste du inte gå på den dyraste modellen om du bara ska använda den för hushållsbehov. Det finns modeller för runt 2000 som fungerar riktigt bra. Jag valde den dyrare modellen för jag ville att den skulle klara av att jobba hårt, utan att få kortslutning. Jag är mycket nöjd med min maskin.

Nackdelen med den är att den tar stor plats, och är lite pillig att rengöra.

Tags: , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter