Om man arbetar i storkök är det än mer viktigt att hålla koll på hygienen. Lagar man bara mat till sig själv är det bara man själv som blir sjuk. Men i ett storkök kan dålig hygien leda till allvarlig sjukdom, dödsfall och storköket kan riskera att stängas helt.
Hur håller man en bra hygienisk standard?
När det kommer till livsmedelshygien har siter som Vårdhandboken mycket matnyttigt att ta del av. Dels handlar det om personlig hygien, men även om förvaring samt skötsel av olika livsmedel.
Disk och tvätt
Att diska och tvätta i hög temperatur är mycket viktigt i ett storkök. Handdukar och annat tvättas gärna i 90 grader och disken ska diskas i hett vatten eller diskmaskin.
En smitta ger många sjuka
Om det dyker upp en smitta i ett storkök som orsakas på grund av dålig hygien riskerar många att bli sjuka. Smittan sprids snabbt på till exempel en buffé och även via lagad mat som serveras på tallrik. Har man i huvudsak äldre eller känsliga personer som äter kan en smitta med symtom från mag- tarmkanalen verkligen vara riktigt illa. Det kan till och med leda till dödsfall.